Шкаф на тавана в коридора

Ето как направих шкаф в свободната ниша на тавана в коридора.

При „старото” строителство, архитектите не се лишаваха от коридорите. Често те са Г-образни, именно там горе, на тавана се получава почти невидима ниша. Ако изрично не погледнеш нагоре, няма как да я забележиш. Да не говорим, че ако живеете в стара кооперация с тавани около три метра, това си е чисто неизползвано местенце за скрит шкаф.

Именно, така в разговор с моя приятелка с основна тема, как да прибера много багаж (обувки, връхни дрехи, завивки и др.) във възможно най-малко място и без да трупам мебели в стаите, ѝ предложих да направим шкаф на тавана в неизползваната ниша в коридора.

Най-голямото предизвикателство, с което сме се сблъсквали всички във апартаментите, са КРИВИТЕ стени. Затова и готовите мебели за такъв проект, стоят като карикатура.

Необходими материали са 4 плоскости – една за дъно, една за рафт и две – за вратички. Една летва ми беше необходима, за да разкроя чело, подпори за рафта и две летви за закрепяне на вратичките. Отделно приготвих Г-образни планки, дюбели и винтове.

Първа стъпка, взех размери за дъното – първата крива форма. След това изрязах според размерите три парчета от Г-образен профил. Захванах ги за стената с винтове и дюбели като нивелирът ми беше пръв помощник. Тук идва и първата тънкост, с която надхитрих кривите стени. От средно мек картон направих шаблон – своеобразно дъно на шкафа. Отнемах и добавях от картона толкова милиметри, колкото са необходими, за да сваля размерите на кривините. Шаблонът използвах при изрязването на плоскостта за дъното.

Hidden_cabinet_1

Следваща стъпка, според бъдещите „обитатели” на шкафа изнамерихме къде да е позициониран рафтът. Тогава захванах за стената подпорите. Плоскостта за рафта естествено отново е отрязана по шаблона. От двете страни на предната кантирана част направих прорези, в които ще влязат вертикалните летви за захващане на вратичките.

Дойде и реда на вертикалните летви. В горните им краища направих прорези с размера на челото. След това монтирах летвите към стената. Челото  захванах за тях с Г-образни планки откъм задната му част.

Hidden_cabinet_2

Сам си направих отвори за пантите на вратичките, но и в повечето големи магазини от типа „Направи си сам” могат да ги изрежат. Заради кривите стени използвах панти за полупокрит кант. Това ми позволи впоследствие да напасна добре луфтовете, получили се между вратичките от кривите стени.

Hidden_cabinet_3

При монтажа е много важно да внимавате за преминаващи кабели и тръби в стената. Освен това, в началото съобразих дълбочината на шкафа и размера на вратичките при отварянето им с осветителното тяло пред шкафа.

Всички материали можете да си набавите от по-големи магазини от типа „Направи си сам” или цехове, където изрязват и кантират плоскости по ваш размер. Панти може да си вземете пак оттам или от специализирани магазини за мебелен обков.

И както е казал народът: жената има два проблема – нямам какво да обуя, и нямам място в шкафа. Е, в момента, в този скрит шкаф се намери място за най-важните вещи на една жена – обувките.

Hidden_cabinet_5