LED осветление над кухненския плот

Светодиодно осветление с LED ленти над кухненския плот предлага равномерно разпределение на светлината по дължината на плота.

Най-важното осветление в кухнята е това на плота, защото именно там се извършват всички свещенодействия, свързани с храната. Познавайки жена ми, понякога те могат и да бъдат опасни за здравето, вземете елементарното рязане с нож.

Затова и когато проектирате кухнята непременно помислите добре как ще бъдат разпределени работните площи и къде ще имате най-много нужда от осветление. Тогава се започва едно чудене, колко осветителни тела ще са нужни, какви да бъдат те, достатъчна ли ще е светлината и след това трябва да се изведат захранващи кабели на определеното място, къде ще е ключът и т.н.

Това бяха и чуденките на наши приятели, които при проектирането на кухнята бяха решили да използват осветителни тела и затова бяха оставили два захранващи кабела над плота. Стана въпрос, че все още не са решили какви лампи да вземат, защото не бяха сигурни дали с тях ще осветят добре кухненския плот и отделно бюджетът беше ограничен.

На горните шкафове на кухнята има монтиран завършващ борд, който изравнява нивото на шкафовете с това на абсорбатора. Затова им предложих да направим осветлението със светодиодни ленти и да го скрием зад този борд. Така монтирайки светодиодни ленти по дължината на кухненския плот се получава равномерно осветление навсякъде. Освен всичко останало така драстично намалихме бюджета за осветителни тела, защото цялата операция излиза доста евтино. Необходимите материали излязоха около 50 лв.:

– LED лента 5 м (5630 300 LEDS)
– захранване
– захранващи кабели
– най-обикновено ключе с връв.

Ето как се случи всичко, вижте във видеото.

Остана да полеем новата кухня.

Следвайте ни в нашия канал в YouTube

 

Comments are closed.