Уют и топлина с чугунена печка на дърва

В снежен зимен почивен ден няма нищо по-хубаво от излежаване до късно в леглото. Удоволствието става пълно, когато погледнеш през френския прозорец и видиш навалелия сняг и след това отправиш поглед към живо горящия огън в чугунена печка на дърва.

Чугунената печка за отопление

Тя е нашият сполучлив избор да ни е топло и комфортно в лютите зими и едновременно с това да се наслаждаваме на гледка докъдето ти стига погледа през широките френски прозорци.

Ще ви разкажа, как стигнахме до решението за отопление на дърва с чугунена печка.

Та, нашият първи опит за отопление започна с радиатор на ток. Избрахме качествена марка, с която се топлят норвежците. С консултация в магазина на вносителя, избрахме правилния размер. Монтирахме и зачакахме зимата. За съжаление, обаче ниското напрежение и честото спиране на тока при спокоен снеговалеж или силен вятър са нещо обичайно в квартала. Тъй като радиаторът не може да затопли ефективно заради ниското напрежение, все имаш усещането, че стените и пода са студени. Отделно отоплението на къща с радиатори на ток почна да става истински лукс с увеличението на цените на тока. Така започнахме да търсим друго решение.

Наши съседи в малка вила на два етажа се отопляваха с чугунена печка. Топлината и комфортът не можеше да се сравни с отоплението на ток. Тогава и ние взехме подобна. Най-малката от моделите с тегло 100 кг. След първата година на отопление с нея, установихме, че тя е много по-ефективна и икономична от ламаринените печки с огнеупорни тухли, чуда, камини и други начини за отопление.

Чугунената печка има няколко сериозни предимства пред всички останали:

– можеш да ограничиш достъпа на въздух в камерата, за да позволиш на дървата да тлеят продължително време, а не да изгарят бързо;

– когато я напалиш с едно-две пънчета, чугунът изстива много бавно. В много студените дни сутрин оставяме едно пънче да тлее през целия ден със затворен въздух и вечерта, когато се приберем, печката е още топла;

– чугунената печка отдава топлина с цялата си площ, а не само в предната си част както е при камините;

– другото предимство е, че поради икономичността си тя няма нужда от често наглеждане и ангажимент постоянно да пъхаш дърва;

– печката е компактна и както виждате от снимката стои много елегантно.

Вече не можем да изгоним котката навън.

 

Чугунена печка на дърва

Виждайки нашия опит с отопление на дърва, наши приятели, които живеят в апартамент в стара кооперация в центъра на София, си купиха печка на дърва, но от тези ламаринените с огнеупорни тухли вътре. Оказа се обаче, че този тип печка е изключително неефективна, защото в нея дървата изгарят много бързо, а самата тя изстива малко след като са изгорели и последните пънчета вътре. Резултатът: трябва непрестанно да хвърляш дърва вътре, ако искаш да ти е топло.

Други наши приятели си направиха камина във всекидневната. Тяхната камината представлява горивна камера и комин, облечен в гипсокартон с отвори за циркулация на въздуха. Цялата тази инсталация беше изпълнена от специалисти от специализирания магазин, откъдето купиха всичко. Първоначално решиха да палят само камината, за да топлят всекидневната. Оказа се, че е топло само пред камината, а навсякъде другаде в стаята е студ.

Други наши приятели, които живеят на втори етаж от къща, имат изградено парно на газ и зидана камина във всекидневната. Споделяйки с тях нашия опит с чугунената печка, те решиха да заменят зиданата камина с чугунена печка, като взеха по-голям размер от нашата. Резултатът сега е, че отопляват целия етаж (100 кв. м) само с чугунената печка, без да се налага да ползват парното. Тази печка с размери по-малки от един квадратен метър създава такъв комфорт и топлина на целия етаж, че се разхождат вкъщи с по къси ръкави.

Но моят съвет е преди да изберете вида отопление за вашия дом, да се консултирате с топлоинженер. Често в специализираните магазини също имат човек, който може да ви консултира. Но един топлоинженер може да Ви направи калкулация на необходимата мощност за отопление на база приблизителни коефициенти на топлозагуби и изолация на различните елементи на дома: отопляемата площ, разположението на дома спрямо слънцето в отопляемите сезони, топлоизолацията не само на стените, но и на покрива и големината на прозорците, защото през тях се реализират най-големите топлозагуби. Тази калкулация ще Ви помогне да се ориентирате кой е най-оптималният вид отопление за вашия дом, така че да постигате желания комфорт. Освен това по този начин грубо можете да изчислите какви биха били конкретните разходите за отопление на ток, твърдо гориво, газ или парно. Ако подходите по този начин, може би ще спестите инвестициите в няколко вида отопление.