Топлоизолация и вентилирана фасада

Южно изложение на фасадата

При проектирането на нашия дом, имахме огромния късмет да попаднем на изключително компетентни архитекти. Благодарим от сърце на архитект Гергана Милушева и нейният екип от всеотдайни професионалисти (CityScape). Направиха ни проект на функционална, уютна, и енергоефективна къща, съобразена по най-добрия начин с терена и изложението на парцела, и не на последно място с размера на бюджета ни.

Топлоизлоцията е важен фактор в постигането на комфорт и енергоефективност на дома. Варианти много, акъли още повече. Доверихме се на богатия опит, професионална компетентност и дългогодишна практика в своята област инж. Нейко Нейков ( Некотерм ). За изпълнението на фасадната топлоизолация се спряхме на вариант с каменна вата и вентилирана фасада с фиброциментови плоскости с имитация на камък.

Материали за топлоизолация

За различните материали и технологии има доста информация. Тук ще разкажем защо ние сме се спрели на тези варианти и комбинации. Каменната вата е паропропусклива и негорима в сравнение с XPS/фибран/ и  EPS/стиропор/, а и при работа с нея на практика няма /или почти няма/ „фира”. Тежката вата се закрепва към фасадата посредством специални лепила и дюбели. Ние избрахме да направим двойна дървена конструкция, в която да подредим по-лека вата. Избрахме каменна вата FIBRANgeo B-030 с размери 100/600/1200 /Обемна плътност: 30 кг/куб.м. Коефициент на топлопроводимост λn: 0,035 W/mK/. Дървената скара ни позволява да работим с по-лека вата – например цената на 50 кг/куб.м спрямо 30 кг/куб.м е около 2 пъти по-висока. Много важен въпрос е каква да е дебелината на топлоизолацията, а това най-добре може да определи топлоинженер. Оказа се, че тази дебелина се определя първо на база летен режим – т.е за колко време топлината от слънцето, което пече през лятото върху фасадата /южно и западно изложение/, ще премине през топлоизолацията и ще стигне до стената на къщата. В нашия случай това беше 20 см. На север и изток би могло да се сложи и 15 см, но съвета който ни даде топлоинженерът беше да не пестим от дебелината на топлоизолацията.

Изпълнение на дървената констукция:

  1. Първата скара е с вертикални греди 5/10см закрепени през 119см разстояние. Захващат се с болтове през Г образни планки, анкерирани към фасадата. Чрез тези планки и болтове става и нивелирането на скарата и подреждането и в една равнина, като се компенсират и кривините по фасадата.

2. Втората скара е с хоризонтални греди 5/10см закрепени през 119см разстояние за първата скара с винтове за дърво.

3. Вата и паропропусклива мембрана. След като са изпълнени двете скари се подреждат листовете топлоизолация и върху тях се полага паромебрана /ние използвахме LDS02 на Кнауф/ Knauf. По този начин, каквато и влага и пара да премине през стената и ватата, ще се оттече надолу по паромембраната.

4. Финално покритие и фугиране. За крайно покритие избрахме фиброциментови плоскости с имитация на камък с размери 12.5/400/2500. Това е много здрав материал, който на практика би трябвало да е вечен. Върху втората/хоризонтална/дървена скара се закрепват метални М-профили през 62.5 см разстояние с винтове. Върху тях се монтират фиброциментовите плоскости с винтове за гипсокартон /като се прави предварително фрезенк за главата на винта/и.

паромембрана, М профил и фиброциментови плоскости

След това вертикалните фуги между плоскостите, както и главите на винтовете се обработват с кид. Грундират се с грунд и се полагат няколко ръце фасадна боя.

М-профилите са с дебелина 2 см, така че се получава вентилирана фасада между фиброциментовите плоскости и паромембраната. Това е изключително полезно през летния режим за южното и западно изложение – слънцето не пече директно върху топлоизолацията, а нагретият въздух се вентилира и се увеличава нейната ефективност.

В целия процес на реализация на тази топлоизолация, няма никакви мокри процеси /освен разбира се грундирането и боядисването на фиброциментовите плоскости/

Използваните материали при нашата топлоизолация:

Използваните материали при нашата топлоизолация:
Импрегнирани греди 5/10
Г-образни планки
Дюбели, анкер пирони, винтове, болтове
Каменна вата 30кг/м3 с размер 10/600/1200
Паромембрана
М-профил
Фиброциментови плоскости с имитация на камък с размер 12.5/400/2500
Кид
Дълбокопроникващ грунд
Фасадна боя

Очаквайте още…

Това е дълъг, трудоемък процес и отнема много време. Очаквайте скоро снимки на завършената фасада.

Усилията си заслужават напълно. Температурата в стаите в най-студените дни (под -10 градуса) след топлоизлоцията се покачи с 3 градуса.

Може да харесате още...