Топлоизолация и вентилирана фасада

Завършена къща с топлоизолация и окачена фасада
Южно изложение на фасадата

При проектирането на нашия дом, имахме огромния късмет да попаднем на изключително компетентни архитекти. Благодарим от сърце на архитект Гергана Милушева и нейния екип от всеотдайни професионалисти (CityScape). Направиха ни проект на функционална, уютна, и енергоефективна къща, съобразена по най-добрия начин с терена и изложението на парцела, и не на последно място с размера на бюджета ни.

Топлоизлоцията е важен фактор в постигането на комфорт и енергоефективност на дома. Варианти много, акъли още повече. Доверихме се на богатия опит, професионална компетентност и дългогодишна практика в своята област инж. Нейко Нейков ( Некотерм ). За изпълнението на фасадната топлоизолация се спряхме на вариант с каменна вата и вентилирана фасада с фиброциментови плоскости с имитация на камък.

Заслужава ли си бюджета, времето и усилията?

На 100% и ще ви кажа защо. Неспестявайки от бюджета и давайки си сметка, че ще отнеме повече време, вече сме напълно убедени в правилния избор. Вече четири години след завършването на фасадата, се радваме на топла къща през зимата и на прохладна през лятото. През зимата температурата се покачи с +3 градуса като стайната температура при облачно време достига 23 градуса при външна температура -15 градуса. При слънчево време дори при минусови температури не включваме отплението през деня, тъй като стаите се топлят от слънцето. Иматейте предвид, че къщата е с южно изложение и с високи френски прозорци, което позволява да се използва слънцето максимално. Мога да кажа, че средно за зимния сезон намалихме единиците за топлоенергия на половина. Благодарение на всички тези фактори.

Лятото си имаме трик. През нощта и всички прозоци са отворени, за да се охлади максимално вътре в стаите. Сутринта дърпаме блекаут завесите на втория етаж и температурата се поддържа до 22-21 градуса без климатик.

Материали за топлоизолация

За различните материали и технологии има доста информация. Тук ще разкажем защо ние сме се спрели на тези варианти и комбинации. Каменната вата е паропропусклива и негорима в сравнение с XPS/фибран/ и  EPS/стиропор/, а и при работа с нея на практика няма /или почти няма/ „фира”. Тежката вата се закрепва към фасадата посредством специални лепила и дюбели. Ние избрахме да направим двойна дървена конструкция, в която да подредим по-лека вата. Избрахме каменна вата FIBRANgeo B-030 с размери 100/600/1200 /Обемна плътност: 30 кг/куб.м. Коефициент на топлопроводимост λn: 0,035 W/mK/. Дървената скара ни позволява да работим с по-лека вата – например цената на 50 кг/куб.м спрямо 30 кг/куб.м е около 2 пъти по-висока. Много важен въпрос е каква да е дебелината на топлоизолацията, а това най-добре може да определи топлоинженер. Оказа се, че тази дебелина се определя първо на база летен режим – т.е за колко време топлината от слънцето, което пече през лятото върху фасадата /южно и западно изложение/, ще премине през топлоизолацията и ще стигне до стената на къщата. В нашия случай това беше 20 см. На север и изток би могло да се сложи и 15 см, но съвета който ни даде топлоинженерът беше да не пестим от дебелината на топлоизолацията.

Изпълнение на дървената констукция:

  1. Първата скара е с вертикални греди 5/10см закрепени през 119см разстояние. Захващат се с болтове през Г образни планки, анкерирани към фасадата. Чрез тези планки и болтове става и нивелирането на скарата и подреждането и в една равнина, като се компенсират и кривините по фасадата.

2. Втората скара е с хоризонтални греди 5/10см закрепени през 119см разстояние за първата скара с винтове за дърво.

3. Вата и паропропусклива мембрана. След като са изпълнени двете скари се подреждат листовете топлоизолация и върху тях се полага паромебрана /ние използвахме LDS02 на Кнауф/ Knauf. По този начин, каквато и влага и пара да премине през стената и ватата, ще се оттече надолу по паромембраната.

4. Финално покритие и фугиране. За крайно покритие избрахме фиброциментови плоскости с имитация на камък с размери 12.5/400/2500. Това е много здрав материал, който на практика би трябвало да е вечен. Върху втората/хоризонтална/дървена скара се закрепват метални М-профили през 62.5 см разстояние с винтове. Върху тях се монтират фиброциментовите плоскости с винтове за гипсокартон /като се прави предварително фрезенк за главата на винта/и.

паромембрана, М профил и фиброциментови плоскости

След това вертикалните фуги между плоскостите, както и главите на винтовете се обработват с кид. Намазват се добре с грунд и се полагат няколко ръце фасадна боя.

М-профилите са с дебелина 2 см, така че се получава вентилирана фасада между фиброциментовите плоскости и паромембраната. Това е изключително полезно през летния режим за южното и западно изложение – слънцето не пече директно върху топлоизолацията, а нагретият въздух се вентилира и се увеличава нейната ефективност.

В целия процес на реализация на тази топлоизолация, няма никакви мокри процеси /освен разбира се грундирането и боядисването на фиброциментовите плоскости/

Използваните материали при нашата топлоизолация:

Използваните материали при нашата топлоизолация:
Импрегнирани греди 5/10
Г-образни планки
Дюбели, анкер пирони, винтове, болтове
Каменна вата 30кг/м3 с размер 10/600/1200
Паромембрана
М-профил
Фиброциментови плоскости с имитация на камък с размер 12.5/400/2500
Кид
Дълбокопроникващ грунд
Фасадна боя

Очаквайте още…

Това е дълъг, трудоемък процес и отнема много време. Очаквайте скоро снимки на завършената фасада.

Усилията си заслужават напълно. Температурата в стаите в най-студените дни (под -10 градуса) след топлоизлоцията се покачи с 3 градуса.