Направи си сам LED пури!

Всичко започна с шест осветителни тела, всяко с по четири луминeсцентни лампи. Всяка лампа 60 см е 18 W. Тъй като става въпрос за търговски обект, лампите работят денонощно. През деня така се гарантира достатъчно светлина в обекта, а през нощта се оставят включени с цел реклама и до известна степен за по-голяма сигурност. Оттук идва и проблемът, че поради това натоварване лампите изгарят бързо. Първото решение, за което се сетихме заедно със собственика, беше LED осветление. Като направихме една бърза калкулация, стигнахме до приблизителна сметка от 240-390 лв. за 24 лампи на цена от 10-16 лв./бр. Така погледнато, сумата е внушителна и като не забравяме, че това са лампи, които не се гасят.

Тъй като вече бях правил осветление със светодиодни LED ленти за друг проект, ми хрумна да използвам именно тях.

Вместо да изхвърляме изгорелите пури на луминeсцентни лампи, идеята е да ги използваме за основа, за която да залепим светодиодните ленти.

3 стъпки как да стане това:

Използвани материали за две осветителни тела с осем лампи:

– 8 изгорели луминeсцентни лампи

– 2 ролки по 5 м светодиодна лента (За осемте пури ще са необходими 8.80 м)

– 1 захранване 12V 150W

– захранващи кабели

Започваме с първата лампа и подготвените материали за нея:

1. Монтиране на светодиодните летни върху пурите

Лампите се почистват добре, за да може да се хване добре лепящата лента на гърба на светлодиодите.

Лентата, която аз купих беше 5 м дълга (5630 300 LEDS). Избрах този модел, защото е с най-високи лумени на диод, т.е. с най-силна светлина. Тук може да разгледате спецификациите на другите модели.

Отрязах две парчета ленти с дължина по 55 см (11 сектора с по 3 диода). Може да режете лентата на всеки 3 диода като дължината на сектор с 3 диода е 5 см. Хубавото при светлодиодните ленти е, че когато изгори някой диод, може да подмените само тридиодния сектор с изгорелия диод, като запоите краищата на сектора. Така няма да се налага да сменяте цяла пура заради няколко лампички.

Спрямо държачите на осветително тяло , лентата със светодиодите се залепя така, че като се закрепи в държачите и се завърти, светодиодите да сочат надолу. Залепят се двете ленти една до друга като се оставя малко разстояние между тях. За по-голяма стабилност те се залепват и с малко топъл силикон.

Монтирани свтодиодни ленти върху четирите луминисцентни пури.

  1. Свързване на светодиодните ленти

За да свържа двете ленти, запоих мостове за изводите, съответно „+” за „+” и „- ” за „- ”. За мостовете запоих и захранващите кабели с 0,3 м2 дебелина и дължина 40 см. Дължината ми е напълно достатъчна, за да излязат извън корпуса на осветителното тяло и да се свържат към линията с 12V DC от захранването.

Мостове за свързване на LED ленти

LED ленти със захранващ кабел

Мостове на LED ленти със захранващ кабел

  1. Свързване на светодиодните ленти със захранването

Изводите на всеки две светодиодни пури се свързват заедно („+” с „+” и „-” с „-”). Така се получават две двойки кабели, които се свързват със захранващия кабел с троен конектор на Wago за многожилен проводник.

Захранващият кабел се свързва със захранване на 12V – 150 W за две осветителни тела. Цената му е около 25 лв.

Преди монтажа на подготвените светодиодните лампи в корпуса на осветителното тяло, се свалят стартерите.

На кратко

Когато реших да заменя луминeсцентното осветление с LED, изчислих първоначалната инвестиция за две осветителни тела на около 80-130 лв. с LED пури, като си давах сметка, че това осветление работи денонощно. Изпълнявайки горния проект, всичко излезе 40-50 лв. за светодиодни ленти и още около 25 лв. за захранване. Както споменах в началото, осветителните тела в обекта са шест, така всичко ми излезе около 195 лв., а иначе щеше да струва между 240-390 лв. Разбира се не трябва да забравяме, че когато изгори LED пура, тя се сменя изцяло, докато при лентите може да се смени сектора светодиоди, който е изгорял.

Калкулация на спеспестените средства със светодиодни ленти

Ето го и ефектът. Отляво е луминeсцентно осветление, а отдясно – осветлението с направените пури с LED ленти.

LED пури със светодиодна лента