Дървен покрив на балкон в няколко стъпки

Лежим си на плажа с приятели и те разказват за перипетиите си във филма “Основен ремонт на апартамент в стара кооперация”, в който участват от няколко месеца.

Тогава става въпрос, че искат да усвоят балкона към кухнята. Апартаментът е на последния етаж и затова трябва да се изгради покрив над балкона тип козирка. За момента това, на което са попаднали е предложение за термопанели с 10 см вата в тях, а стойността за изграждането беше умопомрачителна.

Тогава започват едни въпроси каква ще хидро- и топлоизолацията, как ще се направят свързващите детайли, които винаги на по-късен етап могат да се окажат слабото място за влага или недостатъчна изолация. Не на последно място трябва да се помисли сериозно затова как този покрив на балкона да стане „дишащ”, т.е. да не е запечатан и да извежда влагата навън. Това е важно, защото може да се получи влага или конденз именно в тези два – три квадрата в кухнята с външни стени и под и покрив и при отопление на кухнята.

Като ще е покрив, нека да е покрив, макар и малко тип козирка с един скат. Не откриваме топлата вода, затова и предложих да заложим на традиционното изграждане на покрив, а именно с дървена конструкция. Ето как се случи това, спазвайки задължителните стъпки в изграждането на покрива – дървена конструкция, топлоизлоация, паропропускливо фолио, поцинковани ламели и свързващи елементи.

Дървена конструкция:

Дървената конструкция се състои от няколко части.

Носеща рамка с напречни хоризонтални ребра е основата на покрива. За нея бяха необходими следните материали:

  • една дълга греда (10х10 см) за чело
  • една дълга дъска (10х2,5 см) за задна част на рамката
  • две къси греди за страници пак 10х10 см
  • ребра от дъски (10х2,5 см).

За да се захванат ребрата стабилно за гредата, се прави сглобката. Тя е малко дървено парче, което се захваща за реброто с винтове. След това реброто с монтираната сглобка се захваща за челната гредата. Ребрата се захващат за задната дъска с винтове. Тогава тази рамка се вдига и се поставя върху изградените стени. Готовата рамка се захваща с дюбели към стените и към стената на сградата.

Дървена рамка

Дървена рамка-основа на покрива

Дървена конструкция за покрив при усвояване на тераса

Дървена рамка-основа на покрива

Дървена конструкция и сглобки при усвояване на тераса

Сглобки на ребрата на дървената конструкция

Дървена конструкция и сглобки при усвояване на тераса

Дървена рамка отдолу

Върху рамка монтираме наклонени ребра. Те определят желания наклон на покривната конструкция за водооттичане. Те са еднакви по дължина дъски с размери 10 х 2,5 см. Откъм единия край се изрязват под необходимия ъгъл и се захващат с планки за дъска 10х2,5, която се захваща с дюбели към стената на сградата. Ребрата се захващат към челната греда.

Ребра на едноскатен покрив на тераса

Сглобка на ребрата, която задава наклона на дървения покрив на балкона

Ребра на едноскатен покрив на тераса

Ребра отгоре

Ребра на едноскатен покрив на тераса

Ребра на едноскатен покрив на тераса

Дъсчена обшивка и хидроизолация

Върху готовата конструкция се наковават дъски 10х2,5 и се полага хидроизолация с паропропусклива мембрана. Мембраната е важно да е „дишаща” или още дифузионно отворена, защото така позволява на влагата и парите от домакинството да преминават отвътре навън. С тази хидроизолационна мембрана намалявате вероятността да се получи влага, кондез и впоследствие мухъл в помещението.

След това се захващат контралетвите с размери 3х4 см през около 60 см. Върху получената скара се захващат 2 дъски 10 х 2,5 см. Така се получава повдигната конструкция, която позволява вентилация на ламаринената обшивка и отвеждане на всякакъв конденз и влага.

Дървен покрив на тераса

Дървен покрив с дъсчена обшивка

Дървен покрив на тераса

Дървен покрив на балкон

Следва полагане на обшивката от поцинкована ламарина – листовете се захващат с винтове за дъските като след това главите на винтовете и около тях се намазват със силикон за запечатване.

Тук трябва да отбележа, че не беше необходимо да се прави някаква сложна връзка между ламарината и стената на сградата, защото отгоре има широка козирка на самия блок. Ако вашият случай не е такъв, тогава помислете за някакво свързващо фолио. Брамак имат подходящо Вакафлекс, което е точно за свръзки със стени.

Хидроизолация на дървен покрив на тераса

Хидроизолация на дървен покрив на тераса

Дървен покрив на тераса с метални ламели

Дървен покрив на тераса с метални ламели

Дървен покрив - свръзка със сградата

Дървен покрив – свръзка със сградата

Хидроизлоация на покрив за отчане на вода

Хидроизлоация на покрив за отчане на вода

От долу покривната конструкция се запълва с каменна и минерална вата и се затваря с гипсокартон, в който се вграждат лунички за осветление.

Comments are closed.