Използвай слънцето за повече светлина и топлина

Естествената светлина и топлина на слънце има няколко основни предимства: осветява, топли и дезинфекцира въздуха в стая като убива микробите.

На етап проект на всекидневната в бъдещата ни къща беше много важно да „вкараме” слънце през зимата вътре, а през лятото да си остане навън. При всички положения лятото слънцето е високо, а зимата пече ниско. Затова и архитектите си имат софтуер, който позиционира къщата чрез GPS положението ѝ, включително надморската височина и задава зимното и лятно слънцестоене. На база тези данни може да се симулира докъде ще нахлува горещото слънце лятото и колко дълбоко в стаята ще огрява и топли през зимата. По този начин може да се проектира, колко широк да е еркерът в нашия случаи или съответно стряхата. Със сигурност и в интернет може да се намери някакво съотношение между широчина на стряхата и височина на прозореца.

Software_Sun_penetration

Но все пак, ето няколко съвета как да позволите на слънцето да влиза по-смело във Вашия дом през зимата и да се спасите от него през лятото. Няколко съвсем прости съвета, които сам съм изпитал или мисля да използвам за новата къща.

Равномерно разпределяне на загретия от слънцето въздух в цялата стаята

При проектирането или подмяната на дограмата предвидете напречен прозорец над външните врати или прозорци, който да могат да се отварят на клапа с лек отвор. Друг хитър начин да получите същия ефект е да поставите на един прозорец в стая така наречен луфтер. През него или леко открехнат прозорец в стаята ще навлиза свеж въздух отвън и ще позволява нагретият от слънце въздух да се разпределя и затопля равномерно цялата стая. Именно, простата физика на конвекторния принцип ще помогне да се получи естествена циркулация на въздуха.

Naprechen_prozeretz

Прашни, мръсни прозорци спират топлите лъчи на слънцето

Масово, върху стъклени фасади поставят специално фолио, което спира топлината от слънчевите лъчи, но пропуска светлината. Казват, че този тип фолио може да спре от 50% до 70% от топлината, за да не се налага ползването на климатик. Ами подобен е ефектът на праха и мръсотията върху прозорците. Те частично възпират слънчевата топлина да влезе в стаята. Та, така, измийте прозорците. Жена ми ги почиства до кристално ефект с най-евтиния препарат, за който може да се сетите и винаги Ви е под ръка – един литър вода с 5 с.л. ябълков оцет. За удобство си я пълни в пулверизатора за цветята.

Събирайте завесите през зимните дни и ги спускайте през студените зимни нощи.

През зимните дни, без значение дали сте си вкъщи или не съберете всички завеси и оставете зимното слънце да влиза безпрепятствено вкъщи. Разбира се, преценете според обкръжаващите Ви сгради. Все пак да не дразните любопитни погледи или предизвиквате апашите. Ако все пак не можете да си позволите да оставите пердетата напълно дръпнати, тогава си вземете прозрачни завеси или такива във светли цветове, които да оставите спуснати през деня. През тях слънцето ще преминава без да има видимост навътре.

Zavesi_1

Чувал съм от специалисти, които се занимават с отопление и климатизация, че една достатъчно дебела и плътна завеса от край до край на прозореца е също доста добра топлоизолация. В това може да се убедите сами, когато дръпнете дебелите завеси през студените зимни нощи. Когато завесите са били спуснати през нощта и на сутринта ги дръпна, се усеща веднага хлад, който идва от прозореца. За съжаление, когато навън температурата е доста ниска, а вътре е около 20°С, се получава лек конденз по стъклата.

Използвайте огледала, за да разпръсквате слънчевата светлина и топлина в дома

Продълговата и тясна стая. Само един прозорец със скромна широчина в единия край, а в другия – някъде в дъното. Това положение прави мисията „естествена светлина” в дъното на стаята направо невъзможна. Ей тук огледалата могат да помогнат. Поставени на стратегически места в стаята, те могат да разпръснат светлината, а с нея и топлите лъчи. Допълнителен бонус е, че огледалата в стаята винаги я правят да изглежда по-широка.

Най-простичкият начин да вкарате светлина в стаята е като поставите огледало точно на срещуположната стена на прозореца. Така светлината ще се отразява в огледалото и ще се връща в стаята В моята мини къща с малко и тясно антре, трябваше да намеря място за гардероб и шкаф за обувки. И освен да го направя да изглежда широко и исках да влиза максимално светлина. Затова поставих стъклена врата, а на слайдващите вратите на гардероба поставих огледала.

Ogledala_otrajenie

Ако нямате удобна срещуположна стена, може да поставите огледалото на съседна до прозореца стена, но така че като се настаните на обичайното ви място в стаята да виждате отражението на прозореца. Уловете светлината като използвате преместваемо високо огледало, като го поставите под такъв ъгъл, че светлината от прозореца да пада върху огледалото, да се пречупва в него и насочва към тъмното място в стаята.

Може да харесате още...