Здраво дъно, здраво чекмедже

Имате гардероб или скрин с удобни широки чекмеджета, в които слагате от дрехи до съкровища и сувенири. Постепенно обаче почвате да ги отваряте и затваряте все по-трудно, придружено с един специфичен тътрещ звук. Дъното на чекмеджето е виснало като балон. Причината е, че често с цел икономия, дъната на чекмеджета са изпълнени с по-тънки и неустойчиви на тежест материали, като например фазер. При по-големи чекмеджета или при такива, в които ще се съхраняват по тежки неща, дъното трябва да се направи от същия материал.

И ние се сблъскахме с този проблем. Четирите чекмеджета под спалнята увиснаха толкова много, че се изискваше истинска сила, за да ги отвориш. Вярно, напълнили ме ги с всякакви щуротии – от сувенири, спомени от пътувания до книги и списания, които не са никак леки.

Захванах се да ги ремонтирам. Чекмеджетата са направени от ПДЧ с дебелина 18 мм. Следвайки горния принцип, избрах да сменя дъната със същия материал. Поръчах да ми разкроят четири плоскости по външните размери на дъната на чекмеджетата от бяло ламинирано ПДЧ. То е най-евтино. Това може да свършите в някои от големите магазини „Направи си сам“, в които предлагат услугата „разкрояване“.

Разглобих водачите, дъното и челото на чекмеджетата. След това монтирах новата плоскост и водачите.

Дъното на чекемеджето с монтирана нова здрава плоскост

Здравото дъно на чекемедже с монтиран водач

Здравото дъно на чекмедже с монтирани водачи

Тук идва дребна тънкост. Не можем да върнем челото на първоначалното му място, защото дъното вече е с различна дебелина от първоначално проектираната. Сега е момента да напаснете челото към отвора на шкафа, за да пасне при затваряне.

Монтиране на чело на чекемеджето

Монтирано чело след смянта на дъно на чекмедже

Мисия „Дъно на чекмедже“ завършена. Сега чекмеджетата могат спокойно да се товарят на воля. Ето и нашето чекмедже – въздух не му остана.

Готовото чекмедже със здраво дъно