Етажерка от водопроводни тръби

Водопроводна етажерка - подходяща за книги,  сувенири и много други домашни история.

Етажерка от водопроводни тръби или моите първи стъпки в индустриалния дизайн. Уникална ръчно изработена етажерка от естествени материали – дървени рафтове, водопроводни тръби, в които вместо вода има кабели.

Ако ви е заинтригувала идеята, четете как сами да направите това у дома.

В последно време индустриалните елементи са страшен хит в интериорния дизайн. Много ми допада, защото е изчистен, стегнат, с много конкретни линии, без излишни елементи и най-често от естествени материали – дърво, метал, стъкло. Може да ви се завие свят само колко интересни неща може да откриете в Pinterest. Вижте моята стена в Pinterest.

Там ще откриете много за индустриалния дизайн от идеи до „стъпка по стъпка“ как може да си направите уникални мебели или обзавеждане от стари метални елементи на пръв поглед за скрап и стари дъски, щайги, палета, водопроводни тръби и др.

Най-шантавото е, че на пръв поглед изглежда просто, но когато започнеш да го мислиш в детайли, се оказва, че не е толкова бързо, елементарно или пък евтино.

Ще ви разкажа за моите първи стъпки в създаването на мебел в индустриален стил.

В малка презентационна зала, трябваше се да изгради кът, на който ще се излагат добре осветени продукти. Проблемът беше, че залата е много малка, и този кът трябва да заема малко пространство, та дори да създава усещането за по-широка и светла стая. Отделно конструкцията трябваше да е лека, защото стената, на която трябва да е разположен кътът, е гипсокартон.

Хрумна ми, че можем да направим нещо различно и иновативно, така че да отговаря на имиджа на фирмата, която обитава този офис. Така се роди идеята за етажерка с конструкция от водопроводни тръби, в които вместо вода има кабели, които захранват осветлението със светодиодни ленти от рафтовете направени от естествено дърво със всичките си красиви недостатъци.

Необходими материали:

– 5 дъски с размери 2000 х 200 х 30 мм

– водопроводни тръби ф1/2, колена, тройници

– LED светодиодни ленти

– захранване 12V – 120W

– захранващи кабели

– ръждопреобразувател, грунд и боя, лак за дърво

– шайби

– закрепващи планки с отвор в средата.

 Подготовка

Дървените работи

Подготовката започва с оразмеряване и пробиване на водещите отвори в дъските с размер ф30, през които ще минат водопроводните тръби. Тук много е важно да се изпълнят с хирургическа точност, защото едно разминаване на мястото на отвора ще доведе до криви неподравнени рафтове. След това се прорязват канали в дъските, в които ще се залепи LED светодиодната лента. След като приключите с тази дърводелска работа, започва шлайфане и лакиране. Накрая се залепя LED светодиодната лента като в единия и край се запоява захранващ кабел 2 х 0.5 м2 .

Рафтове на водопроводна етажерка

Рафтове на водопроводна етажерка

Металообработка

В зависимост от това колко голямо искате да е разстоянието между рафтовете и от каква височина да започне първият рафт, определяте колко дълги да са водопроводните тръби. Интересен факт е, че тръбите се купуват на килограм и струват някакви си левчета, скъпото в упражнението са резбите, който струват около 0,50 лв./резба.

След като имате всички тръби, отделете тези от тях, през които ще минават захранващите кабели за осветлението. Наложете на всяка тръба по една дъска, така ще определите, къде да срежете отвор в тръбата, през който да мине кабелът и да се скрие в тръбата. Виж снимката.

 

Захаранващ кабел на светодиодно осветление

Захаранващ кабел на светодиодно осветление

Предварително сглобяване на тръбите

Следва сглобяването на тройник (1), подпорна тръба (3) и коляно (2) и вертикала (4).

Елементи от водопроводни тръби

Определят се първите две сглобки и съответно към тройника се навиват „краката”.

Всички сглобени части се обработват с ръждопреобразувател, грунд и боя.

Сглобяване на етажерката

Тук идва часът на истината, дали всички елементи ще си съвпаднат. За да е по-удобно, разчистих всичко в стаята и на пода започнах сглобяването на цялата етажерка.

Започва се с „краката” на етажерката. На тях се нанизва първата дъска и се поставят декоративните шайби.

Долна част на водопроводна етажерка

При сглобяването на водопроводната етажерка се следва последователност и се поставя декоративна шайба,

Завиват се следващи сглобени тръби и на тях се нанизва вторият рафт. Тогава се прокарват захранващите кабелите през отвора в тръбата посока нагоре. Това е началото на захранваща линия, към която се свързват захранващите кабели на следващите рафтове.

Отново се поставят декоративни шайби и се продължава по същия начин със следващата дъска като захранващите кабели на осветлението от всяка дъска се запояват за идващия отдолу кабел.

След последната дъска се завива коляното и закрепващата планка за стената. През хоризонталната тръба от коляното излиза захранващият кабел.

Горна част на водопроводна етажерка се състои от коляно, напречна тръба, шайба.

Вече етажерката е сглобена. Сега остава да я монтираме на стената.

Определя се точното място на стената. Пробиват се отвори на стената в определените места, поставят се дюбели и етажерката се закрепя временно с по един винт. Тогава, за да не се мърдат краката на етажерката, на определените места, в пода се пробиват дупки . В тях се поставят дюбели и се завиват винтове, които се оставят да стърчат над пода около един сантиметър. Развиват се временните винтове, които държат етажерката, нанизват се краката в стърчащите винтове на пода и се завиват планките на етажерката вече за постоянно. Захранващият кабел минава зад гипсокартона и се свързва със захранването, което от своя страна се свързва с инсталацията.

За финал, ако е необходимо, наранени места по етажерката се тушират с боя и лак при монтажа.

Финалът: Етажерка от водопроводни тръби с светлодиодно осветление.

Водопроводна етажерка

#industrialdesign #DIYindustrialpipeshelving #DIY

Comments are closed.